Σεισμός στην Περιοχή της Σμύρνης, 1778

1. Ο σεισμός της 3ης Ιουλίου

Οι προσεισμικές δονήσεις στη Σμύρνη άρχισαν τον Ιούνιο του 1778. Στις 16 του μηνός σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση, που προκάλεσε αρκετές ζημιές σε κτήρια της πόλης. Οι προσεισμικές δονήσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις 3 Ιουλίου, οπότε έγινε ο κύριος σεισμός. Είχε διάρκεια 15 δευτερολέπτων και προκάλεσε σχεδόν την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης της Σμύρνης.1 Ερειπώθηκαν πολλά σπίτια, λουτρά και δημόσια κτήρια, ενώ προκλήθηκαν ζημιές και στην Αγορά. Στο Φραγκομαχαλά, που είχε ξαναχτιστεί μετά το σεισμό της 4ης Απριλίου 1739, προκλήθηκαν ελάχιστες ζημιές σε σχέση με τις υπόλοιπες συνοικίες της πόλης, παρότι το έδαφος υποχώρησε κοντά στο ναό του Αγίου Φωτίου. Από το σεισμό βυθίστηκε μέρος της ακτής του νησιού απέναντι από τα Βουρλά και σχηματίστηκε μια μεγάλη ρωγμή από την οποία έβγαινε πυκνός καπνός. Πολλοί κάτοικοι επίσης που κοιμούνταν στα εργαστήρια κοντά στα τζαμιά καταπλακώθηκαν από τους τοίχους. Οι δονήσεις συνεχίστηκαν για 24 ώρες και προκάλεσαν καταστροφές σε πολλά σπίτια και σε δημόσια κτήρια, τα οποία ήδη είχαν υποστεί ζημιές από τη σεισμική δραστηριότητα που είχε προηγηθεί. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και παρέμειναν έξω από την πόλη, ενώ πολλοί απομακρύνθηκαν και από την ευρύτερη περιοχή. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι κάτοικοι της πόλης επιβιβάστηκαν σε πλοία των χωρών τους που βρίσκονταν στο λιμάνι.

2. Ο σεισμός της 5ης Ιουλίου και η πυρκαγιά

Στις 5 Ιουλίου ακολούθησε μια εξίσου ισχυρή σεισμική δόνηση. Εξαιτίας της ξέσπασε φωτιά σε ένα σπίτι κοντά στο γαλλικό προξενείο. Η φωτιά εξελίχθηκε σε μεγάλη πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε και σε διάστημα 36 ωρών κατέκαψε τη μισή πόλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι καταστράφηκαν τα σπίτια πολλών από τους Ευρωπαίους προξένους στη Σμύρνη. Το κόστος των ζημιών από το σεισμό, την πυρκαγιά και τη λεηλασία που ακολούθησε ήταν πολύ μεγάλο και υπολογίστηκε σε 60.000.000 ρεάλια. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τα 200 άτομα. Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν για έξι μήνες. Μερικοί από αυτούς προκάλεσαν ζημιές, ενώ οι εντονότεροι έγιναν αισθητοί στα ΝΔ της Σμύρνης, όπως στο Σεβντίκιοϊ και στα Βουρλά.



1. Ambraseys, N.N. - Finkel, C.F., The seismicity of Turkey and adjacent areas: A historical review, 1500-1800 (Istanbul 1995), σελ. 156.