αναλυτική αναζήτηση
Η μεταφορά αρχαίων έργων τέχνης στην Κωνσταντινούπολη
Συγγραφή : Μπούνια Αλεξάνδρα (2/8/2007)
Για παραπομπή: Μπούνια Αλεξάνδρα, «Η μεταφορά αρχαίων έργων τέχνης στην Κωνσταντινούπολη», 2007,Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, ΚωνσταντινούποληURL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=10956>
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ
πραιπόσιτος, ο (λατ. praepositus sacri cubiculi) Ο πραιπόσιτος του ιερού κουβουκλίου ή του ευσεβεστάτου κοιτώνος ήταν επόπτης ή προϊστάμενος στις υπηρεσίες του παλατιού και ανώτατος αυλικός αξιωματούχος. Το αξίωμα εμφανίζεται στην Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο. Μετά τον 6ο αιώνα, τον αντικαθιστά στα καθήκοντά του ο παρακοιμώμενος, οι αρμοδιότητές του περιορίζονται και αποκτά χαρακτήρα τιμητικού τίτλου. Το αξίωμα παύει να υπάρχει στα τέλη του 11ου αιώνα.
σπόλια, τα (λατ. spolium, ουδ.) Από τη λατινική λέξη spolium = λάφυρο. Τμήματα αρχιτεκτονικών μελών κατεστραμμένων κτηρίων. Συχνά χρησιμοποιούνται ως οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση.
1. Η ιστορία της δημιουργίας της συλλογής αρχαιοτήτων
2. Πρώτη περιόδος (324-330)
2.1. Οι Θέρμες του Ζευξίππου
2.2. Ο Ιππόδρομος
2.3. Forum του Κωνσταντίνου
2.4. Μικρότερες συλλογές
3. Δεύτερη περίοδος (379-420)
3.1. Ιππόδρομος
3.2. Βουλευτήριο ανατολικά του Αυγουσταίου
3.3. Μικρότερες συλλογές
3.4. Η συλλογή του Λαύσου
3.5. Το παλάτι της Μαρίνας
4. Τρίτη περίοδος (6ος αιώνας)
Δελτίο λήμματος
>>>
Πηγές
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ
Παραθέματα
Χρονολόγιο
Βοηθ. Κατάλογοι
copyright © 2008, ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Το έργου συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ΄ ΚΠΣ.