Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
->

Κύθνος

Συγγραφή : Τσώνος Κωνσταντίνος (31/3/2005)

Για παραπομπή: Τσώνος Κωνσταντίνος, «Κύθνος», 2005,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=6868>

Κύθνος (3/5/2006 v.1) Kythnos (3/5/2006 v.1) 

Παραθέματα

 
Οδηγίες για τον ελλιμενισμό στην Κύθνο (16ος αιώνας)

"Έχει περίμετρο πενηντα μίλια. Όταν κάποιος έρχεται από τη θάλασσα, το ξεχωρίζει, γιατί φαίνεται χαμηλό και μακρόστενο. Το μέρος γύρω από το κάστρο, που χτίστηκε προς τα νοτιοανατολικά, είναι επίπεδο. Υπάρχει ακόμα ένα κάστρο στα βορειοδυτικά. Αν κάποιος βρίσκεται κατά δω και θέλει να έρθει από τη Νάξο στην Κύθνο, πρέπει να έχει το νησί προς τα αριστερά. Καθώς πλησιάζει στην ακτή, φαίνεται το κάστρο. Κατόπιν, στα έξι μίλια υπάρχει ένας κόλπος. Καθώς μπαίνεις στον κόλπο, αριστερά υπάρχει ένα στρογγυλό ακρωτήρι και δεξιά ένας βράχος που μοιάζει με νησί. Αφού φτάσει ως εδώ, θα δει απέναντι μια εκκλησία. Έχοντας την εκκλησία νότια δένει τα παλαμάρια στο ακρωτήρι που βρίσκεται στα βόρεια. Ρίχνει άγκυρα κατά το νότο σε βάθος οχτώ οργιές. Απέναντι ακριβώς υπάρχουν δύο μικρά νησάκια, που χαρακτηρίζουν το νησί της Κύθνου. Αν ρίξει άγκυρα στο έμπα του κόλπου, το βάθος του νερού είναι τριάντα οργιές. Κατόπιν, συνεχίζοντας δυτικά, υπάρχουν δύο κόλποι που βλέπουν στα νοτιοδυτικά. Το ακρωτήρι ανάμεσά τους μοιάζει με νησί. Από δω ως την Κέα είναι δεκαπέντε μίλια βόρεια - βορειοδυτικά".

Δημήτρης Λούπης (επιμ.), Ο Πιρί Ρεΐς (1465-1553) χαρτογραφεί το Αιγαίο: η οθωμανική χαρτογραφία και η λίμνη του Αιγαίου (Αθήνα 1999), σελ. 368.
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>