Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Θεοδώρα Μεγάλη Κομνηνή

Συγγραφή : Βουγιουκλάκη Πηνελόπη (20/2/2003)

Για παραπομπή: Βουγιουκλάκη Πηνελόπη, «Θεοδώρα Μεγάλη Κομνηνή», 2003,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=4487>

Θεοδώρα Μεγάλη Κομνηνή (22/4/2008 v.1) Theodora Grand Komnene (22/5/2008 v.1) 
 

1. Βίος

Η Θεοδώρα Μεγάλη Κομνηνή ήταν κόρη του αυτοκράτορα Βασιλείου Μεγάλου Κομνηνού (1332-1340) και της Ειρήνης Τραπεζουντίας, γόνου αριστοκρατικής οικογένειας της Τραπεζούντας. Ήταν επίσης αδελφή του Ιωάννη Μεγάλου Κομνηνού, μετέπειτα αυτοκράτορα Αλεξίου Γ΄ (1349-1390), της Μαρίας και του Αλεξίου.

Η Θεοδώρα παντρεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 1358 τον Τουρκομάνο εμίρη της Χαλυβίας Ibrahim Haci (Χατζυμήρη), στο πλαίσιο της πολιτικής επιγαμιών μεταξύ θηλέων γόνων της αυτοκρατορικής οικογένειας των Μεγάλων Κομνηνών και ξένων ηγεμόνων που εφήρμοσε ο Αλέξιος Γ΄ με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Συγκεκριμένα, ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας, έχοντας υποστεί τον προηγούμενο χρόνο επιδρομή από τον Ibrahim Haci στην περιοχή της Παλαιοματζούκας και φοβούμενος νέα επίθεση, συναίνεσε στο συνοικέσιο που είχε επανειλημμένως προτείνει ο Χατζυμήρης. Η Θεοδώρα έφθασε στο εμιράτο της Χαλυβίας στις 29 Αυγούστου 1358 συνοδευόμενη από τον πρωτοβεστιάριο Βασίλειο Χούπακα. Από το γάμο της με τον Τουρκομάνο εμίρη απέκτησε ένα γιο, τον Suleyman Haci. Είναι πιθανό ο γιος τους, μετέπειτα εμίρης της Χαλυβίας, να νυμφεύθηκε μία από τις κόρες του Αλεξίου Γ΄.1 Για την περαιτέρω πορεία και δράση της Θεοδώρας δεν υπάρχουν στοιχεία.

1. Την άποψη αυτή υποστηρίζει ο  Miller, W., Trebizond. The Last Greek Empire (London 1926), σελ. 64. Συμφωνεί και ο Nicol, D.M., The last centuries of Byzantium (London 1972, Cambridge 1994, επανεκτύπωση 1997), σελ. 403.

     
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>