Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Αιρετικοί

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Βαάνης ο Ρυπαρός

Βαάνης ο Ρυπαρός (14/10/2005 v.1) Baanes the Filthy (24/1/2006 v.1)

Ο Βαάνης γεννήθηκε στην Αρμενία στα μέσα του 8ου αιώνα περίπου, από πατέρα εβραϊκής καταγωγής που είχε προσηλυτισθεί στην κοινότητα των Παυλικιανών και μητέρα αρμενικής καταγωγής, μαθήτρια του διδασκάλου των Παυλικιανών Ιωσήφ-Επαφροδίτου. Μαθήτευσε κοντά στον Ιωσήφ-Επαφρόδιτο, τον οποίον και διαδέχθηκε ως διδάσκαλος των Παυλικιανών ερχόμενος σε σύγκρουση με τον άλλο διδάσκαλο, τον Σέργιο-Τυχικό. Πέθανε μεταξύ 800/801 και 834/5.

περισσότερα...

 

Γεγνέσιος / Τιμόθεος

Γεγνέσιος / Τιμόθεος (14/10/2005 v.1) Gegnesios / Timotheos - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Ο Γεγνέσιος γεννήθηκε στο β' ήμισυ του 7ου αιώνα. Το 688 περίπου κατέφυγε με τον πατέρα του Παύλο και τον αδελφό του από την Κίβοσσα στην Επίσπαριν. Περί το 718 ανακηρύχθηκε τρίτος διδάσκαλος των Παυλικιανών, λαμβάνοντας το όνομα Τιμόθεος. Μετά το 730 ανακρίθηκε στην Κωνσταντινούπολη ως ύποπτος αίρεσης, αλλά κατάφερε να απαλλαγεί. Κατόπιν κατέφυγε με τους μαθητές του στη Μανάναλιν της Αρμενίας, όπου και πέθανε περίπου το 748.

περισσότερα...

 

Γεώργιος Καππαδόκης

Γεώργιος Καππαδόκης - προς ανάθεση George of Cappadocia - προς ανάθεση

 

Θεόδωρος Μοψουεστίας

Θεόδωρος Μοψουεστίας - προς ανάθεση Theodore of Mopsuestia - προς ανάθεση

 

Καρβέας

Καρβέας (14/10/2005 v.1) Karbeas (8/2/2006 v.1)

Ο Καρβέας γεννήθηκε στις αρχές του 9ου αιώνα περίπου. Αρχικά υπηρέτησε στον βυζαντινό στρατό. Περί το 843-844 κατέφυγε στους Άραβες της Μελιτηνής για να γλιτώσει το διωγμό εναντίον των Παυλικιανών που είχε εξαπολύσει η αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Οργάνωσε τις δυνάμεις των Παυλικιανών σε κράτος με πρωτεύουσα την Τεφρική, την οποία ίδρυσε στα μέσα του 9ου αιώνα. Το 856 και το 859 απέκρουσε επιθέσεις των Βυζαντινών εναντίον των εδαφών του. Πραγματοποίησε πολλές επιδρομές εναντίον των βυζαντινών εδαφών....

περισσότερα...

 

Κωνσταντίνος Νακωλείας

Κωνσταντίνος Νακωλείας - προς ανάθεση Constantine of Nakoleia - προς ανάθεση

 

Κωνσταντίνος/Σιλουανός

Κωνσταντίνος/Σιλουανός (14/10/2005 v.1) Constantine/Silouanos - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Ο Κωνσταντίνος ήταν Αρμένιος και γεννήθηκε στη Μανάναλι των Αρσαμοσάτων ή Σαμοσάτων περίπου στις αρχές του 7ου αιώνα. Μανιχαίος στην πίστη, αποκήρυξε τα βιβλία της θρησκευτικής κοινότητάς του και προσπάθησε να προσαρμόσει τα δόγματά της στα κείμενα του Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων. Γύρω στο 655 εγκατέλειψε τη γενέτειρά του και εγκαταστάθηκε στην Κίβοσσα της Κολωνείας, όπου δίδαξε τη νέα πίστη. Περίπου το 682 συνελήφθη, κατόπιν εντολής του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Δ΄ Πωγωνάτου, και...

περισσότερα...

 

Παύλος (Παυλικιανός)

Παύλος (Παυλικιανός) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Paul (the Leader of the Paulicians) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Ο Παύλος γεννήθηκε περίπου τα μέσα του 7ου αιώνα. Ήταν Αρμένιος και διατέλεσε μαθητής των πρώτων διδασκάλων των Παυλικιανών στην Κίβοσσα της Κολωνείας. Μετά το διωγμό που εξαπολύθηκε εναντίον των αιρετικών από το βυζαντινό κράτος, κατέφυγε με τους δύο γιους του στην Επίσπαριν, στις αρμενικές επαρχίες του Βυζαντίου, όπου ανασυγκρότησε την κοινότητα των Παυλικιανών. Το 718 περίπου ανέδειξε τρίτο διδάσκαλο της αίρεσης τον γιο του Γεγνέσιο. Πέθανε, πιθανότατα στην Επίσπαριν, μετά το 718.

 

Παύλος Σαμοσάτων

Παύλος Σαμοσάτων (14/10/2005 v.1) Paul of Samosata (9/2/2006 v.1)

Ο Παύλος Σαμοσάτων ήταν επίσκοπος Αντιοχείας από το 260 έως το 268 και προνοητής (procurator ducenarius). Δύο ειδικές σύνοδοι τον καταδίκασαν για τις θεολογικές απόψεις του, καθώς υποστήριζε μόνο την ανθρώπινη φύση του Χριστού. Εγκατέλειψε την επισκοπική έδρα μόλις το 272, έπειτα από αυτοκρατορική παρέμβαση.

περισσότερα...

 

Σέργιος Τυχικός

Σέργιος Τυχικός (14/10/2005 v.1) Sergios Tychikos (15/2/2006 v.1)

Ο Σέργιος γεννήθηκε το β΄ μισό του 8ου αιώνα στην κώμη Αννία της Γαλατίας. Σε νεαρή ηλικία μυήθηκε στα δόγματα των παυλικιανών. Το 800-801 αναδείχθηκε έβδομος διδάσκαλος των παυλικιανών. Επί Νικηφόρου Α΄ (802-811) διενήργησε πολλές περιοδείες προσηλυτισμού στη Μικρά Ασία. Στο διάστημα 811- 820, μετά από εκτεταμένους διωγμούς του βυζαντινού κράτους εναντίον των παυλικιανών, κατέφυγε με πολλούς οπαδούς στους Άραβες. Εγκαταστάθηκε στο Αργαούν της Μελιτηνής, όπου και δολοφονήθηκε το 834-835.

περισσότερα...