αναλυτική αναζήτηση
Αγιασολούκ
Συγγραφή : Shariat-Panahi S. Mohammad T. (30/10/2002)
Για παραπομπή: Shariat-Panahi S. Mohammad T., «Αγιασολούκ», 2002,Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. ΑσίαURL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=3381>
ΤΥΠΟΣ ΛΗΜΜΑΤΟΣ
Τοπωνύμιο
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το Αγιασολούκ βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ποταμού Καΐστρου σε κοντινή απόσταση από την αρχαία Έφεσο. Πρόκειται ουσιαστικά για την συνέχεια του βυζαντινού οικισμού του Θεολόγου. Το 1425 εντάχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παρέμεινε χωρίς ιδιαίτερη σημασία ως τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε, μετά την ίδρυση της σιδηροδρομικής γραμμής έγινε κέντρο μεταφοράς για τα χωριά της περιοχής.
Διοικητική Υπαγωγή
Mουδουρλίκι Αγιασουλούκ, καϊμακαμλίκι Κουσάντασι, μουτασαρεφλίκι Αϊδινίου, βιλαέτι Σμύρνης
Ιστορική Περιοχή
Ιωνία
Γεωγραφική Θέση
Δυτικά παράλια Μ. Ασίας
Άλλες Ονομασίες
Παλαιά Έφεσος, Ayasoluğ, Άγιος Θεολόγος, Selçuk (σημ. όνομα)
1. Τοποθεσία
2. Διοικητική υπαγωγή
3. Ιστορία
4. Δημογραφία
5. Δομή του οικισμού
6. Οικονομία
7. Διοίκηση
8. Εκκλησία
9. Σχολεία
Δελτίο λήμματος
>>>
Πηγές
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ
Παραθέματα
Χρονολόγιο
Βοηθ. Κατάλογοι
Σχετικά Έργα
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ
copyright © 2008, ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Το έργο Μεγάλη Δικτυακή «Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικού Πολιτισμού» - Μέρος Α΄ συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ΄ ΚΠΣ. Το έργο ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ΄ ΚΠΣ.