Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Σεισμός στην Περιοχή της Καισάρειας, 1717

Συγγραφή : Shariat-Panahi S. Mohammad T. (11/2/2003)

Για παραπομπή: Shariat-Panahi S. Mohammad T., «Σεισμός στην Περιοχή της Καισάρειας, 1717», 2003,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=6081>

Σεισμός στην Περιοχή της Καισάρειας, 1717 (20/3/2008 v.1) Earthquake, region of Kayseri (Kaisareia), 1717 (14/9/2009 v.1) 
 

1. Έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας

Τα ξημερώματα της 9ης Μαΐου 1717 σημειώθηκε μεγάλος σεισμός στην περιοχή της Καισάρειας. Από τις πέντε ή έξι σεισμικές δονήσεις η πρώτη ήταν η ισχυρότερη. Τη νύχτα που ακολούθησε έγινε ένας ακόμα σεισμός και οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίστηκαν για δέκα με δεκαπέντε μέρες. Ο σεισμός της 9ης Μαΐου προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην πόλη. Σύμφωνα με μια πηγή, η μισή πόλη καταστράφηκε. Σε άλλη πηγή σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σκοτώθηκε, ενώ μια τρίτη πηγή ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 5.300.1 Αν και οι μαρτυρίες αυτές θεωρούνται υπερβολικές, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σεισμός ήταν πολύνεκρος.

2. Το μέγεθος και η έκταση της καταστροφής

Καταστροφές υπέστησαν και το Erkilet και το Molu. Μαρτυρείται επίσης ότι ο σεισμός έπληξε και την πόλη Sis, αν και δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές εκεί. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 8.000 άτομα. Το μέγεθος των καταστροφών ήταν τέτοιο, που το οθωμανικό κράτος αναγκάστηκε να μειώσει τους φόρους των κατοίκων της Καισάρειας για ένα χρόνο και να απαλλάξει μερικά χωριά από τη φορολογία. Μάλιστα στους γενίτσαρους της Καισάρειας, των οποίων οι οικογένειες και οι περιουσίες είχαν πληγεί από το σεισμό, παραχωρήθηκε άδεια προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους από την Ευρώπη, όπου συμμετείχαν σε εκστρατεία.

1. Βλ. Ambraseys, N.N. – Finkel, C.F., The seismicity of Turkey and adjacent areas: A historical review, 1500-1800 (Istanbul 1995), σελ. 102.

     
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>